Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Groepsrecensie De Negen Kamers

op 03 januari 2017 door

De negen kamers, een mysterieus YA boek, is het debuut van Peter-Paul Rauwerda. Maar hij zit al veel langer in de boekenwereld, namelijk als illustrator, voornamelijk van kinderboeken. Laat hij met zijn boek De negen kamers zien dat hij ook goed kan schrijven? In deze recensie vind je van vijf leden van de Hebban YA Club van 10 het antwoord op die vraag! 

De negen kamers, afgelopen september dit jaar uitgekomen bij uitgeverij Lemniscaat, gaat over Jonas die een huis ontdekt dat onverwacht verschijnt. Zijn nieuwsgierigheid is gewekt en zo begint hij aan een tocht door de kamers van het mysterieuze huis... 

Eén kamer is alleen maar schijn
Eén kamer geeft plezier en pijn
Eén kamer eet en laat je eten
Eén kamer speelt met je geweten
Eén kamer valt niet te ontvluchten 
Eén kamer zweeft op wolkenluchten
Eén kamer laat de warmte stromen
Eén kamer geeft je toekomstdromen
Eén kamer is nog onbekend
Die zal bepalen wie je bent

Ontdekking door het huis

Femke verwachtte niet veel, maar het greep haar toch. Ze was benieuwd naar dit mysterieuze huis. Een tof concept: dat is zeker. Femke wilde op ontdekkingstocht in het huis, want de omschrijving over deze kamers klonk veelbelovend. Tinke was nieuwsgierig naar elke kamer. Wat zou er komen? Voor elke kamer bedacht ze haar eigen theorie. Soms klopte het soms helemaal niet. Claudia was na het lezen van de achterkant meteen geïntrigeerd. Ze vroeg zich af 'Waar zal dit boek mij heenbrengen?'. Manon was iets sceptischer, de omslag van het boek gaf niet echt een YA vibe, maar het boek heeft haar toch mee gesleept.

Anders dan andere boeken

Maud had nog nooit zo’n boek gelezen. Elke kamer vertelt weer een nieuw verhaal. Maud vond het erg mooi er zat een diepe betekenis achter die verhalen. Claudia vond vooral de fantasie in het boek erg leuk. Want wat gebeurt er nou echt? Wat is een droom; wat is fictie en wat is werkelijkheid? Van zulke boeken houd Claudia. Dit boek liet Manon constant denken en daar was ze blij mee. Het is een lange tijd geleden dat ze een YA boek niet voorspelbaar vond. Ook Femke vond de verweving van de realiteit met dromen erg mooi. Voor haar kreeg het een beetje een sprookjesgevoel. Maar ook vond ze het vaag. En soms zelfs onaf. Tinke sluit zich daarbij aan.

Kamers

Negen kamers met elk hun verhaal: iets wat Maud erg fijn vond. Volgens Tinke geeft het ook veel elementen in een klein en dun boekje. Claudia daarentegen vond dat het steeds langdradiger werd na een aantal kamers, waardoor zij het niet altijd een boeiend boek vond. Ook Femke liep na een tijdje vast door de kamers. Al snel vroeg ze zich af waar het verhaal naartoe gaat. Het ging allerlei kanten op en dat heeft ervoor gezorgd dat het boek haar verward achter heeft gelaten.

Young Adult?

Is dit een young adult of een roman? Tinke vond die keus erg lastig. Het verhaal past meer bij het jongere publiek, maar de schrijfstijl is iets te lastig voor YA, vindt ze. Claudia daarentegen is er zeker van dat dit een YA is. De schrijfstijl paste wel, maar het verhaal niet, vond Claudia. Maar de diepere betekenis in het boek is te moeilijk voor de jongere lezers. Femke wist ook niet precies voor welk publiek dit boek geschreven werd. Maud zou het eerder aanraden voor een wat oudere lezer. Manon vond ook de schrijftijl typisch YA maar vond ook dat het verhaal meer zoals een roman geschreven. De meeste lezers zijn het er toch mee eens. Het is niet helemaal een YA, misschien meer iets voor het wat oudere publiek. 

Een debuut

Het is voor Tinke duidelijk: Peter-Paul heeft een hoofd vol met fantasierijke ideeën. De combinatie van zijn fantasierijke ideeën met originaliteit past precies, een perfecte match vind ze. Claudia vergelijkt Peter-Paul met Gabriel Garcia Marquez en gaf het boek hoge verwachtingen. Voor een debuut boek is het zeker geslaagd. Daar zullen alle lezers het mee eens zijn. Peter-Paul heeft volgens Femke een tof concept bedacht. Al met al vond Maud het een geslaagd boek. Om maar in de termen van huizen te blijven 'een huis met een verborgen kamer'. Manon denkt dat Peter-Paul een goed debuut heeft geschreven en hoopt dat hij veel verschillende verhalen in zijn hoofd heeft.

Conclusie

De negen kamers is een boek vol met fantasie. Een boek dat dieper gaat dan de meeste boeken. Een boek dat de lezer zowel nieuwsgierig maakt, als verward achter laat. Onze waarderingen op schaal van 1 tot en met 5 lopen uiteen van 2.5 sterren tot 4 sterren. Gemiddeld geven we dit boek 3,3 sterren

We willen uitgeverij Lemniscaat bij deze hartelijk bedanken voor het toesturen van recensie-exemplaren in ruil voor het delen van onze eerlijke mening! 



Reacties op: Groepsrecensie De Negen Kamers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Peter-Paul Rauwerda

Peter-Paul Rauwerda

Peter-Paul Rauwerda is econometrist, wiskundeleraar en illustrator van kinder- e...